Besparen!

Energietarief per 1 januari omhoog

Hogere belastingen, netwerkkosten en energietarieven zorgen voor een stijging van ruim 110 euro per maand. Dit met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas. Ook het variabele energietarief zal omhoog gaan in het nieuwe jaar. Vooral bij de grotere energieleveranciers ligt deze stijging voor de hand. De kleine energieleveranciers zullen een lichte prijsstijging doorvoeren.

Belastingen en netwerkkosten drijven het energietarief op

Zoals elk jaar veranderen de energiebelastingen, maar ook de netwerkkosten wijzigen. Hierdoor wordt het energietarief flink hoger in het aankomende jaar. Er is ruim een verandering te verwachten van ruim 20 euro alleen al door de energiebelasting. De Opslag Duurzame Energie gaat daarin tegen met ruim 50 euro omhoog. Hierdoor stijgt de energierekening alleen al met 70 euro door belastingen. Dit bedrag wordt verwerkt in het energietarief waardoor de prijs voor een kWh stroom en een m3 gas omhoog zal gaan.

Ook de netwerkkosten zullen door de netbeheerders worden verhoogd. Hieronder vallen bijvoorbeeld transportkosten, aansluitkosten en meterhuur. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de investeringen van elektriciteitstransportbedrijf TenneT in duurzame energie. De netbeheerders zijn wel aan banden gelegd wat betreft de hoogte van de stijging door de ACM. De stijging is echter per regio verschillend en heeft ook te maken met de precariobelasting die wordt geheven door de gemeente.

Verlaag je energietarief voor de verhoging

Niet alleen stijgt het energietarief door de belastingen maar natuurlijk ook doordat de prijzen voor gas en stroom wijzigen. Het kale tarief voor gas en stroom zal dan ook omhoog gaan. Deze verhoging kan je voor zijn door nu al je tarieven vast te zetten. Dit kun je doen aan de hand van een energievergelijk. Vergelijk meer dan 23 energieleveranciers met alle contracten en het daarbij behorende energietarief. Zodra je kunt besparen kan dit wel oplopen tot 300 euro per jaar. Na de vergelijking kun je er voor kiezen om een overstap te maken naar een voordeligere energieleverancier. Dit kan direct via de vergelijker. Zo verlaag je je energietarief binnen 5 minuten en hoef je zelf niets meer te regelen. Je bespaart voor het nieuwe jaar en profiteert voor een langere periode van de lagere tarieven. Prettig geregeld.